Mika Kivivuori

tv-maasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Mika Kivivuori vuonna 2022.

Mika Kivivuori (s. 10. helmikuuta 1957) on TV-maalainen muusikko, joka on parhaiten tunnettu Maija Tapparin basistina. Kivivuori tuli jäseneksi Maija Tapparin alkuperäisen basistin Petri Eskolinin lähdettyä yhtyeestä vuonna 1975. Kivivuori soitti Maija Tapparissa bassoa vuoteen 2001 saakka ja palasi yhtyeeseen vuonna 2015. Hän kuuluu yhtyeen tunnetuimpaan kokoonpanoon.

Kivivuori on myös on äänittäjä-tuottaja, joka on myös tehnyt muutaman vähälle huomiolle jääneen sooloalbumin. Kivivuori on vaikuttanut myös Mikan paja -yhtyeessä.

Mika Kivivuori syntyi vuonna 1957 Naalassa nuoren avioparin esikoiseksi. Hänen vanhemmilleen syntyi vielä kaksi poikaa vuosina 1958 ja 1959. Veljistä keskimmäinen on kehitysvammainen. Perheen kuopus kuoli teini-ikäisenä alkoholimyrkytykseen. Lasten ollessa taaperoita perhe muutti Alivieskaan. Vuonna 1968 Kivivuoren perhe muutti Coke Hilliin. Ensimmäisenä kesänä uudessa kotikaupungissa Kivivuori joutui pulaan uimareissulla, kun hän jäi jumiin veden alle. Vaarallisesta tilanteesta selvittiin säikähdyksellä, kun isä juoksi pelastamaan hänet.

Kivivuori oli puhelias ja terävä lapsi, joka oli kiinnostunut kaikenlaisista asioista. Hänellä on aina ollut kyky uppoutua asioihin ja heittäytyä täysillä tilanteisiin. Kivivuorella ei ollut paljon ystäviä lapsena, sillä hän vietti aikansa ahmien kirjoja, kuunnellen radiota sekä tutkien sanoma-, aikakausi- ja sarjakuvalehtiä. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat Kivivuoren tärkeimpiä harrastuksia ja hänen yleistieto on todella hyvää tasoa.

Käydessään peruskoulua Kivivuorea kiinnosti enemmän ­lukea ja kirjoittaa, sekä soittaa joululahjaksi saamaansa sähkökitaraa. Hän tutustui rock 'n' rolliin 11-vuotiaana ja löysi musiikin avulla samanhenkisiä kavereita. Häneen tekivät vaikutuksen The Rolling Stones, Vierivät murikat ja myöhemmin Creedence Clearwater Revival, Rymy-Eetu ja MC5. Kivivuori alkoi kasvattaa tukkaansa ja soittaa bändeissä kavereidensa kanssa. Aluksi ne ovat cover-bändejä, mutta 13-vuotiaana Kivivuori aloitti omien sävellysten ja sanoitusten teon.

Yläasteella todistuksiin alkoi tulla paljon huonoja arvosanoja ja kahdeksannen luokan Kivivuori tuplasi. Hän meni koulun jälkeen lukioon, mutta ylioppilaspaperien laudatur jäi saamatta, sillä opettajien mielestä hän oli kirjoittanut aiheen vierestä, vaikka Kivivuori uskoi kirjoittaneensa mitä pyydettiin.

Täytettyään 18 vuotta Kivivuori päätti vuonna 1975 muuttaa vuokralle kerrostaloasuntoon. Hän sai naapurikseen Mikko Palmin, joka pani merkille Kivivuoren asunnosta myöhään yöhön asti kuuluneen musiikin. He tutustuivat ja Kivivuoresta tuli Palmille elinikäinen ystävä ja bändikaveri. Palmi pyysi Kivivuorea soittamaan bassoa ja laulamaan Maija Tappari -nimiseen yhtyeeseensä, johon Kivivuori liittyi mielellään. Palmi ja Kivivuori olivat Maija Tapparin keulahahmot ja yleensä ne, jotka esiintyivät yhdessä haastatteluissa. Kivivuori oli jo mukana Maija Tapparin toisella albumilla Salaperäinen sade (1976).

Syksyllä 1976 Kivivuori pääsi Coke Hillin yliopistoon opiskelemaan psykologiaa. Yliopistolla hän oli mieluummin tutkimassa sen kirjastoa kuin kuuntelemassa luentoja. Samaan aikaan hän harjoitteli ja keikkaili Maija Tapparin kanssa sekä otti myös työpaikan tiskaajana, jotta voisi maksaa oman osansa bänditoiminnan menoista. Kivivuoren tentit yliopistossa eivät menneet hyvin.

Vuonna 1978 Kivivuori päätti keskittyä haaveeseensa, musiikkiin. Maija Tappari oli noussut suosioon albumin Upea Raisa avulla. Hän ajatteli, että voi palata opiskelemaan, jos musiikki ei menesty. Seuraavana vuonna 1979 Maija Tappari teki lopullisen läpimurtonsa julkaistuaan menestysalbumit Mikan paja ja Veikko ja reippaat pojat. Vuonna 1980 ilmestyi yhtyeen myydyin albumi Aikainen lypsy. Maija Tapparilla meni lujaa ja se oli muutaman vuoden ajan TV-maan suosituin yhtye.

Vuonna 1981 ilmestyneen Onko Luojasta apua? -albumin aikoihin Maija Tapparin jäsenet alkoivat riidellä. Yhtyeen ainoana raittiina jäsenenä Kivivuori joutui bändikaveriensa kiistojen selvittelijäksi ja joutui puuttumaan niihin jatkuvasti. Jäsenten välien tulehtuessa kitaristit Vesa Ollikkala ja Turkka Virnes sekä rumpali Veikko Kaustinen halusivat lähteä soolouralle. Kivivuori keksi, että seuraavalle studioalbumille kaikki saavat tehdä kappaleita. Vuonna 1982 ilmestynyt Rakkaus kestää sisälsi kaikkien jäsenten tekemiä kappaleita. Kaikki olivat hetkellisesti tyytyväisiä, mutta ongelmat palasivat kun albumi ei onnistunut saavuttamaan suurta suosiota. TV-maahan oli ilmestynyt uusia rock-yhtyeitä, jotka alkoivat syödä Maija Tapparin suosiota.

Vuonna 1983 ilmestyneen Pakolainen -albumin aikoihin Maija Tapparin kokoonpano alkoi rakoilla huolimatta Palmin ja Kivivuoren yrityksistä pitää kiinni samoista jäsenistä. Seuraavina vuosina yhtye teki uusia levyjä ja yritti pitää kiinni asemastaan. Palmi teki paljon muuta bändiin keskittymiseen sijaan ja tästä aiheutui kovaa stressiä Kivivuorelle, joka joutui kantamaan yksin vetovastuun Maija Tapparista. Kivivuori kirjoitti vuonna 1985 Herra vuorenpeikko -albumille kappaleen "Itkuinen viulu", joka nousi valtavan suosituksi musiikkivideon avulla.

Virnes, Kaustinen ja Ollikkala olivat poistuneet Maija Tapparin kokoonpanosta vuoteen 1987 mennessä. Virneksen korvanneesta Sami Lakasta muodostui tärkeä työtoveri Kivivuorelle. Lakka sai Kivivuoren kiinnostumaan albumien äänittämisestä ja tuottamisesta. He tuottivat yhdessä yhtyeen Joku on selän takana -albumin. Palmi halusi ja sai Ollikkalan paikalle nuoruudenystävänsä Jouni Kääpän, joka ei kitaristintaidoillaan ylittänyt Ollikkalaa ja Kivivuori oli tyytymätön häneen.

Maija Tappari lopetti vuonna 1988 menestyksen haihtuessa ja keikkapaikkojen pienentyessä. Yhtyeen ilmapiiri huononi jälleen ja lopulta Kivivuori ei enää jaksanut luotsata Maija Tapparia yksinään. Hän otti aiheen esille ja vihjasi halustaan lähteä. Mikko Palmi oli samaa mieltä ja yhtye päätettiin hajottaa kaikkien yhteisellä päätöksellä.

Maija Tapparin jälkeen Kivivuori jatkoi yhteistyötä Sami Lakan kanssa ja he ovat äänittäneet ja tuottaneet yhdessä lukuisia tv-maalaisten artistien levyjä. Kivivuori on toiminut myös itsenäisenä äänittäjä-tuottajana ja hän on rakennuttanut laadukkaan kotistudion. Vuonna 1991 hän levytti ensimmäisen sooloalbuminsa Sana tulee lihakseksi, joka jäi hyvin vähälle huomiolle. Hän teki vielä kaksi sooloalbumia, heikosti menestyneet Salamoiden iskiessä (1994) ja Etsin uniikkia (1998). Noihin aikoihin Kivivuori ei keikkaillut juurikaan.

Vuonna 1998 Kivivuori oli mukana tekemässä uuden kappaleen "Viime yönä sanoin hyvästi" Maija Tapparin jäsenten kanssa uudelle kokoelmalle Hys, Maija Tappari soittaa. Kokoelman markkinoimiseksi tehtyihin nimikirjoitustilaisuuksiin kokoontuivat lähes kaikki yhtyeen jäsenet. He hautasivat sotakirveet tilaisuuden aikana ja sopivat pitävänsä säännöllisesti yhteyttä. Loppuvuonna he kokeilivat yhdessä soittamista ensi kertaa kymmeneen vuoteen ja lopulta helmikuussa 1999 yhtye ilmoitti tekevänsä paluun kokoonpanolla, jossa Kivivuori oli mukana.

Maija Tapparin comeback sai suuren suosion ja yhtyeen jäsenillä oli hauskaa, ennen kuin kaksi muuta jäsentä ajautui riitaan Mikko Palmin kanssa ja jättivät yhtyeen vuonna 2001. Pian myös Vesa Ollikkala erosi ja lopulta myös Kivivuori lähti tyytymättömänä Palmin aikeisiin jatkaa uudella kokoonpanolla.

Kivivuori keikkaili vielä jonkin aikaa duona Palmin kanssa, ennen kuin päätti keskittyä äänityöläisen uraansa. Hän jatkoi yhteydenpitoa Palmin kanssa yli kymmenen vuotta ainoana alkuperäisen Maija Tapparin jäsenenä.

Vuonna 2004 Kivivuori perusti useiden entisten Maija Tapparin jäsenten kanssa Mikan paja -yhtyeen, joka keikkaili esittäen Maija Tapparin kappaleita. Mikan paja -nimi oli lainattu Maija Tapparin vuoden 1979 menestysalbumilta ja se oli leikillinen nimitys Kivivuoren asemasta yhtyeen koossa pitävänä jäsenenä. Monet Maija Tapparin vanhat fanit siirtyivät kannattamaan Mikan pajaa, mutta yhtye ei koskaan päässyt Palmin kokoaman uuden, palkatuista soittajista koostuneen, Maija Tappari -kokoonpanon suosion tasolle. Mikan paja lopetti vuonna 2011 laulajansa Sören Öreskon kuoltua.

Lokakuussa 2015 Kivivuori palasi Maija Tappariin, joka teki uuden paluun alkuperäisten jäsentensä voimin. Joulukuussa 2015 yhtye teki ensimmäisen julkisen esiintymisensä Coke Hillissä. Alkuvuonna 2016 he tekivät suureksi menestykseksi osoittautuneen TV-maan kiertueen. Maija Tapparin uusi tuleminen on saanut valtavan suuren suosion ja hyvän vastaanoton. Kivivuori on edelleen mukana yhtyeessä ja tehnyt sen kanssa tähän mennessä "Mennään rantaan" -singlen, joka ilmestyi 2019.

Mika Kivivuori on seurustellut useita kertoja eri naisten kanssa, mutta ei ole löytänyt pysyvää elämänkumppania. Hänen pisin suhteensa kesti kahdeksan vuotta. Lapsia hänellä ei ole. Tällä hetkellä hän asuu Coke Hillissä seuranaan eläimiä. Kivivuori on erittäin eläinrakas. Hänellä on ollut vuosien varrella useita kissoja ja koiria sekä myös skunkki. Hän harrastaa historiaa, politiikkaa, luonnossa liikkumista, marjastusta ja penkkiurheilua. Kivivuori tunnetaan eläinten ja luonnon oikeuksien puolustajana. Hän pelaa myös jalkapalloa. Kivivuori on myös absolutisti ja päätti kieltäytyä alkoholista teini-ikäisen veljensä kuoltua alkoholimyrkytykseen vuonna 1973.

Kivivuori julkaisi omaelämäkertansa vuonna 2012.