Veikko Kaustinen

tv-maasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Veikko Kaustinen (s. 2. heinäkuuta 1956) on TV-maalainen rumpali. Kaustinen tunnetaan parhaiten urastaan rock-yhtye Maija Tapparin alkuperäisenä rumpalina. Hän soitti yhtyeessä vuosina 1972–85, 1999–2001 ja 2015–2018. Hän on soittanut myös Mikan paja -yhtyeessä.

Kaustinen syntyi ja varttui Coke Hillissä. Hänellä on kaksi nuorempaa sisarta. Lapsena Kaustinen pelasi jalkapalloa talonsa edessä kadulla. Hän innostui musiikista lapsena ja antaa siitä kiitoksen vanhemmilleen, jotka istuttivat hänet aina radion eteen, eikä television. Hän alkoi soittaa rumpuja 1960-luvun lopulla seurattuaan isoveljensä bändin harjoituksia ja kiinnostui rumpusetistä. Yhtyeen rumpali Vesa Ollikkala suostui opettamaan hänelle rumpusoittoa. Kaustinen oppi nopeasti perusasiat ja alkoi soittaa päivittäin.

Koulukaverit Mikko Palmi ja Jouni Kääpä olivat Kaustisen ainoat ikätoverit, joiden kanssa hän jakoi musiikkiharrastuksen. Vuonna 1972 Kaustinen liittyi kitaristi Kääpän ja basisti Palmin perustamaan Jouni Johnny and The Travelin' -yhtyeeseen rumpaliksi. Myöhemmin mukaan tuli laulaja-basisti Petri Eskolin ja myös Palmi vaihtoi lauluun. Yhtyeen nimi vaihdettiin Maija Tappariksi. Kaustinen muodosti Eskolinin kanssa tiukasti soittaneen rytmiryhmän. Seuraavana vuonna Kääpä jätti yhtyeen, jolloin se oli hajota, mutta Kaustinen pelasti tilanteen kertomalla ystävästään Vesa Ollikkalasta, joka oli vaihtanut rummut kitaraan. Tämä kokoonpano teki ahkerasti töitä päästäkseen keikoille ja levyttämään. Lopulta vuonna 1975 ilmestyi debyyttialbumi Sähköinen maailma ja pian sen jälkeen Eskolinin tilalle tuli Mika Kivivuori. Kaustisen mielestä Kivivuoren soitto sopi paremmin yhteen hänen rummutuksensa kanssa ja muutos oli hänestä loistava.

Toisen albumin Salaperäinen sade jälkeen Kaustinen suoritti asepalveluksen yhdessä Palmin kanssa vuonna 1976. Kotiuduttaan ennen joulua 1976 he jatkoivat Maija Tapparin toimintaa. Menestys antoi vielä odottaa itseään, joten Kaustinen kävi myös päivätöissä huoltoasemalla muutaman vuoden ajan.

Lopulta vuoden 1977 lopulla ilmestyi hitiksi noussut "Mieletön Otto" ja seuraavana vuonna albumi Upea Raisa, jotka tekivät Maija Tapparista suositun. Lopullinen läpimurto tapahtui 1979, kun menestysalbumit Mikan paja ja Veikko ja reippaat pojat ilmestyivät. Ne ovat Maija Tapparin menestyneimmät albumit ja niiltä löytyy suuri osa yhtyeen hiteistä. Maija Tappari muuttui megaluokan yhtyeeksi seitsemän vuoden työnteon jälkeen. Keikat olivat loppuunmyytyjä, levyt kävivät kaupaksi ja rahaa tuli ovista ja ikkunoista. Vuosina 1979 ja 1980 Maija Tappari oli TV-maan suosituin yhtye.

Menestyksen kasvaessa myös jännitteet Maija Tapparin sisällä lisääntyivät. Kaustinen oli pitkään pitänyt juhlimisesta viikonloppuisin, mutta suosion kasvettua hän alkoi lievittää keikkailun tuomia fyysisiä ja henkisiä rasituksia juomalla runsaasti alkoholia. Jäsenten keskinäiset välit alkoivat tulehtua.

Vuonna 1981 ilmestyneen, epäonnistuneen Onko Luojasta apua? -albumin jälkeen Kaustinen alkoi yhdessä Ollikkalan ja kakkoskitaristi Turkka Virneksen kanssa puhua tahtovansa lähteä yhtyeestä. Palmin, Kivivuoren ja manageri Lasse Juuren ratkaisu oli antaa kaikkien jäsenten tehdä kappaleita seuraavalle albumille Rakkaus kestää, joka ilmestyi 1982. Albumilla on mukana Kaustisen rumpusoolo. Kaikki olivat hetkellisesti tyytyväisiä, mutta ongelmat palasivat kun albumi ei onnistunut saavuttamaan suurta suosiota. TV-maahan oli ilmestynyt uusia rock-yhtyeitä, jotka alkoivat syödä Maija Tapparin suosiota.

Kaustinen jatkoi ryyppäämistä eikä tahtonut mennä hoitoon muiden pyynnöistä huolimatta. Hän pysyi mukana Maija Tapparissa vuoteen 1985 asti, jolloin yhtye teki Herra vuorenpeikko -albumin. Sen levytyssessioissa Kaustisen alkoholismin huomattiin menneen niin pahaan pisteeseen, ettei hän pystynyt enää soittamaan yhtä energisesti kuin aiemmin. Apuun jouduttiin kutsumaan studiorumpali. Lopulta Kaustinen soitti vain muutamalla Herra vuorenpeikon kappaleella. Hänen kanssaan keskusteltiin aiheesta ja häntä aneltiin hankkiutumaan hoitoon, mutta Kaustinen kieltäytyi ja hänet erotettiin. Hän oli mukana vielä albumin kannessa ja singlejulkaisuista tehdyllä musiikkivideolla, mutta levynjulkistuskiertueella nähtiin uusi rumpali Iiro Västinsalo.

Kaustinen jatkoi Maija Tapparin jälkeen yhtyeissä soittamista, ei enää ammattilaisena vaan soittokunnon ylläpitämiseksi. Hän vieraili Vesa Ollikkala ja Verinen Ien -yhtyeen albumilla Nimensä veroinen (1993). Samalla hän taisteli alkoholismia vastaan ja kävi useamman kerran hoidossa, mutta ratkesi lopulta aina juomaan. Hän menetti alkoholismin seurauksena tyttöystävänsä, uuden päivätyönsä sekä lopulta asuntonsa. Vuonna 1997 hän sairastui maksa- ja haimatulehduksiin, joita selvisi hengissä ja raitistui lääkäreiden sanottua hänelle, että hän kuolee jos juominen ei lopu. Kaustinen muutti tämän jälkeen Porovanniemelle (nykyinen Nostislandia).

Vuonna 1988 hajonneen Maija Tapparin entiset jäsenet kokoontuivat yhteen vuonna 1998 antamaan nimikirjoituksia uuden kokoelma-albumin Hys, Maija Tappari soittaa markkinointitilaisuuksiin. Kaustista ei alun perin kutsuttu mukaan, mutta hän toi muiden yllätykseksi itsensä ja kitaristi Turkka Virneksen mukanaan Porovanniemellä pidettyyn tilaisuuteen. Kaikki jäsenet hautasivat sotakirveet tilaisuuden aikana ja sopivat pitävänsä säännöllisesti yhteyttä.

Helmikuussa 1999 Maija Tappari teki paluun kokoonpanolla, jossa Kaustinen oli mukana. Jäsenet olivat löytäneet toisensa uudestaan ja heillä oli aluksi hauskaa tehdessään nostalgiakonsertteja, jotka saivat suuren suosion. He puhuivat uudesta studioalbumista, mutta ennen sen toteutumista Kaustinen ja Virnes jättivät yhtyeen, jonka jälkeen Maija Tappari hajosi taas, sillä muutkin olivat turhautuneita siihen, etteivät jäsenet enää osanneet olla toistensa kanssa.

Maija Tappari hajosi jälleen vuonna 2001, mutta seuraavana vuonna Palmi perusti yhtyeen uudestaan, vaikka hän oli ainoa mukana ollut klassisen kokoonpanon jäsen eikä halunnut Kaustista tai muita entisiä jäseniä mukaan. Kaustinen, Virnes ja Ollikkala haastoivat Palmin vuonna 2004 oikeuteen siitä, että hän oli ottanut yhtyeen nimen itselleen omin luvin, vaikka Maija Tappari -nimen tavaramerkki kuului tuolloin manageri Lasse Juurelle. Asia sovittiin lopulta oikeuden ulkopuolella.

Samana vuonna Kaustinen perusti monen vanhan Maija Tappari-jäsenen kanssa Mikan paja -yhtyeen, joka keikkaili TV-maassa esittäen Maija Tapparin hittejä. Yhtyeen laulajana toimi Sören Öresko. Kaustinen soitti yhtyeessä vuoteen 2011 asti, jolloin se lopetti Öreskon kuoleman vuoksi.

Vuoden 2015 lokakuussa vahvistettiin, että Maija Tappari palaa tunnetuimpaan kokoonpanoonsa, eli Kaustinen, Virnes, Ollikkala ja Kivivuori palaavat yhtyeeseen Palmin rinnalle. Joulukuussa 2015 yhtye teki ensimmäisen julkisensa esiintymisen Coke Hillissä. Alkuvuonna 2016 he tekivät suureksi menestykseksi osoittautuneen TV-maan kiertueen. Tämän jälkeen keikkoja tehtiin lisää, kunnes Kaustinen erosi yhtyeestä tammikuussa 2018. Myöhemmin Kaustinen on sanonut eronneensa rahakiistojen vuoksi ja väitti, etteivät muut jäsenet halunneet jakaa tuloja tasan. Maija Tapparin jäsenet eivät halunneet kommentoida Kaustisen väitteitä.

Kun Kaustinen ei ole levyttämässä tai keikalla, hän antaa yksityistä rumpuopetusta kotonaan.

Veikko Kaustinen meni naimisiin vuonna 2004. Hänellä ei ole lapsia. Hän harrastaa autoja, helikopterilla lentämistä, chilien kasvatusta sekä korttipelejä.