Rytmimuna on vallaton

tv-maasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Rytmimuna on vallaton on Aiglatsonin kolmas albumi, joka julkaistiin vuonna 1973. Albumissa on huomattavissa selkeä suunnanvaihdos kahden ärsyttämiseen pyrkineen albumin jälkeen. Aiglatson alkoi tästä albumista lähtien mieltyä kertomaan kappaleissa ihmisten elämästä tai mielikuvituksellisista tarinoista positiivisella asenteella. Albumin tuottajiksi mainitaan kaikki sillä esiintyvät muusikot ja sen julkaisi levy-yhtiö Boyd Records. Albumi aloitti Aiglatsonin matkan kohti koko TV-maan arvostamaa muusikkoa.

Albumin tunnetuimmat kappaleet ovat "Maa josta näet vain unia", joka tunnetaan pitkästä kitarasoolostaan, "Laulu sinusta", "Älä enää itke" sekä "Uima-altaan tyttö". Kyseiset kappaleet julkaistiin singleinä, joiden lisäksi singlenä ilmestyi myös "Vuorovedet", josta ei kuitenkaan tullut hittiä.

Rytmimuna on vallaton -albumilla esiintyi ensimmäistä kertaa uusi viisimiehinen kokoonpano, jossa oli kolme päälaulajaa: Aiglatson, soolokitaristi Jyrki Tulenheimo ja komppikitaristi Robert Robbins. Albumilla ovat ensimmäistä kertaa mukana Robbins sekä toinen soolokitaristi Väiski Hurula.

Aiglatson laulaa kuuluisalla erikoisella lauluäänellään yksin albumin sisällöstä kappaleet "Vuorovedet", "Rytmimuna on vallaton" ja "Paavalin laulu". Suomea omalaatuisella aksentillaan laulava Robert Robbins vastaa päälaulusta kappaleissa "Laulu sinusta", "Älä enää itke", "Valtava juoma", ja "Ei ketään". Jyrki Tulenheimo laulaa perinteisellä laulutavallaan kappaleet "Uima-altaan tyttö" ja "Aiglatson ihmemaassa". Kappaleen "Maa josta näet vain unia" Aiglatson ja Tulenheimo esittävät duettona. Kaikki heistä toimivat taustalaulajina aina, jos eivät laula päälaulua.

Rytmimuna on vallaton nousi ensimmäisenä Aiglatsonin albumina myyntilistoille, myyden myöhemmin kultaa. Albumi sai hyvän vastaanoton sekä yleisöltä että kriitikoilta, vaikka monilla oli edelleen negatiivista suhtautumista Aiglatsonia kohtaan. Nykyisin albumi on myynyt myös platinaa.

Albumin kannessa oli värikuva, jossa näkyy Aiglatson sekä hänen neljä soittajaansa istumassa keskiolutbaarissa. Jokaisella on edessään oluttuopit, joita he näyttävät nauttivan keskustelun lomassa.

Albumin kokonaisuutena voidaan todeta olevan hyvin monipuolinen ja tunnelmaltaan positiivinen. Aiglatsonin omaperäinen lauluääni on edelleen vahvasti läsnä, mutta albumilla kuullaan myös muita laulajia, jotka tuovat oman sävynsä albumin kokonaisuuteen. Musiikki on monikerroksista ja sisältää paljon erilaisia soittimia, mikä luo mielenkiintoisia yksityiskohtia ja kerroksia kappaleisiin.

Albumi sai hyvän vastaanoton sekä yleisöltä että kriitikoilta, ja se myi myöhemmin kultaa ja platinaa. "Rytmimuna on vallaton" onkin yksi Aiglatsonin tunnetuimmista ja merkittävimmistä albumeista, joka edustaa artistin uran käännekohtaa kohti yleisön arvostamaa muusikkoa.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vuorovedet
  2. Uima-altaan tyttö
  3. Laulu sinusta
  4. Rytmimuna on vallaton
  5. Aiglatson ihmemaassa
  6. Älä enää itke
  7. Valtava juoma
  8. Paavalin laulu
  9. Ei ketään
  10. Maa josta näet vain unia

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]