Panic Time
Panic Time on tv-maalainen punk-yhtye. Sitä pidetään yhdessä Kuusi pistoolia- ja Morones -yhtyeiden kanssa TV-maan tärkeimpinä punk-yhtyeinä. Panic Time on ollut tärkeä vaikuttaja TV-maan punk rock -genressä. Yhtye on perustettu vuonna 1977 ja sen keulahahmona toimii nykyisin laulaja-rumpali Tomi Ennevaara. Yhtye on hajonnut useita kertoja, mutta tehnyt lopulta aina paluun. Nykyään se on jälleen toiminnassa.
Yhtyeen tunnetuimmat kappaleet ovat "Cheated", "Panic Time" ja Iggy & The Stooges -cover "TV Eye".
Panic Timeen kuului sen alkuvaiheessa Grill Barin perustajajäseniä, kuten Ron Maglier, Keith Gun ja Johnny Carroll.
Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Panic Timen perustivat keväällä 1977 kitaristit Keith Gun ja basisti Tommy Mortensen. Ensimmäinen esikuva oli Ramones, mutta hyvin pian Sex Pistols ja The Clash liittyivät esikuvien joukkoon. Alkuperäiskokoonpanossa mukana olivat myös laulaja Jerry Aseton ja rumpali Dave Ramon. Kakkoskitaristi Ron Maglier tuli mukaan myöhemmin alkukesällä. Osa heistä käytti englanninkielisiä taitelijanimiä muistuttaakseen enemmän ulkomaiden idoleitaan.
Panic Time tuli pian tunnetuksi vauhdikkaista keikoistaan ja siitä, että he halusivat keikkapalkkiokseen rahan sijasta kaljakorin. Ensiksi soittivat covereita ulkomaisista punk-kappaleista. Syksyllä ilmestyi ensimmäinen single, jolla oli kappaleet "Cheated" ja "This Is Punk". "Cheated" -kappaleen laulaa Ron Maglier, sillä Jerry Aseton joutui edeltävänä yönä putkaan ja oli siellä vielä kun muut olivat tulleet studioon. Aseton kuitenkin pääsi paikalle toisena studiopäivänä laulamaan "This Is Punkin". "Cheatedista" tuli yhtyeen ensimmäinen hitti. Räkä Rekordsin julkaisemasta alkuperäisestä painoksesta on tullut keräilyharvinaisuus.
Vuoden 1978 alussa rumpaliksi vaihtui Johnny Carroll, joka soitti seuraavalla singlellä, joka sisälsi kappaleet "TV Eye" (joka on cover Iggy & The Stoogesin kappaleesta) ja "Eating Fire".
Vauhdikas elämäntyyli sekä musiikilliset erimielisyydet koituivat alkuperäiskokoonpanon kohtaloksi. Ron Maglier, Keith Gun ja Johnny Carroll jättivät yhtyeen ja perustivat Grill Bar -yhtyeen, joka on edelleen toiminnassa.
Kolmen jäsenen menetys oli kova isku Panic Timelle, eivätkä monet enää uskoneet siihen. Basisti Tommy Mortensen halusi kuitenkin jatkaa ja hankki uudet jäsenet, jotka olivat Thomas Asseri (kitara), Simon Flodin (kitara) ja Sakari Ruuska (rummut). Ensimmäisen harjoitusten jälkeen Jerry Aseton päätti lähteä Mortensenin harmiksi. Hän joutui etsimään uuden laulajan ja tähän tehtävään löytyi Andre Schuc. Panic Timen kokoonpano oli nyt muuttunut täysin lukuun ottamatta basistia. Uusi kokoonpano soitti vajaan vuoden yhdessä ja sai julkaistua singlen nimeltä "Gentleman" vuonna 1979.
Kesällä 1979 Andre Schuc ja Sakari Ruuska lähtivät. Thomas Asseri ehdotti, että Panic Timeen liittyy rumpali Tomi Ennevaara, joka osasi myös laulaa. Ensimmäisissä harjoituksissa hän teki vaikutuksen Mortenseniin soittamalla rumpuja nopeaa sekä laulamalla samaan aikaan. Pian Simon Flodin loukkaantui auto-onnettomuudessa, eikä voinut enää soittaa. Yhtye pyysi Jorma Rostia tuuraamaan Flodinia, mutta Rosti osoittautui hyväksi kitaristiksi, joka jäi yhtyeeseen pysyvästi.
Panic Timen kokoonpano oli nyt valmis ja he menivät studioon tekemään uuden singlen nimeltä "Panic Time" / "Backyard Band", joka kertoo yhtyeestä itsestään. Ensiksi mainitusta tuli hitti ja se palautti monien uskon yhtyeeseen sekä toi uusia faneja.
Syksyllä 1980 ilmestyi Panic Timen ensimmäinen studioalbumi Backyard Band, josta muodostui tv-maalaisen punkin hitti.
Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Nykyiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Tomi Ennevaara – laulu, rummut (1979–)
- Thomas Asseri – kitara (1978–)
- Jorma Rosti – kitara (1979–)
- Tommy Mortensen – basso (1977–, alkuperäinen)
Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Jerry Aseton – laulu (1977–1978, 1993–1995, alkuperäinen)
- Ron Maglier – laulu, kitara (1977–1978, alkuperäinen)
- Keith Gun – kitara (1977–1978, alkuperäinen; kuoli 2010)
- Dave Ramon – rummut (1977–1978, alkuperäinen; kuoli 2015)
- Johnny Carroll – rummut (1978; kuoli 2014)
- Andre Schuc – laulu (1978–1979)
- Simon Flodin – kitara (1978–1979)
- Sakari Ruuska – rummut (1978–1979)
Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Backyard Band (1980)
Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- Cheated / This Is Punk (1977)
- TV Eye / Eating Fire (1978)
- Gentleman / Two Foot (1979)
- Panic Time / Backyard Band (1980)