NTV2

tv-maasta
(Ohjattu sivulta NR TV2)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

NTV2 (puhekielessä Kakkonen) on NTV:n omistama televisiokanava, joka esittää pääasiassa elokuvia sekä viihde- ja draamasarjoja. Se aloitti lähetyksensä 1. maaliskuuta 1965. Kanavan nimi oli aluksi NR TV2. Nykyinen nimi NTV2 on ollut käytössä vuodesta 1980.

NTV2 toimii Nostislandian Rastimäen kaupunginosassa sijaitsevassa toimintakeskuksessa, jossa toimii myös NTV Lapset.

NTV2 näkyy koko TV-maassa. Kanava ei kuitenkaan aluksi 1960-luvullla näkynyt kuin pääkaupunkiseudulla. 1970-luvulla NTV2:n näkyvyysalue laajeni vähitellen ympäri TV-maata, ja koko TV-maan väestön kanava tavoitti vasta 1980-luvun loppupuolella. NTV2:ta voi katsella digitaalisen antenni- tai kaapeliverkon kautta. Kanava näkyy kanavapaikalla 2. Analogisena se näkyi kanavalla 8 Nostislandiassa

NTV2 aloitti HD-lähetykset 28. tammikuuta 2014.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NTV2:n aloittaessa vuonna 1965 kanava näkyi vain suurimmissa kaupungeissa ja niiden lähiseudulla ja kattoi 34 prosenttia koko TV-maan väestöstä. Vuonna 1970 NTV2 peitti noin puolet TV-maan väestöstä. 1970-luvun mittaan NTV2:n näkyvyysalue laajeni yhä pohjoisemmaksi. Syksyllä 1981 NTV2 alkoi näkyä pohjoisessa TV-maassa. Vuoteen 1987 mennessä saatiin lähetysasemia vielä syrjäseuduille, josta lähtien NTV2 on kattanut lähes koko TV-maan väestön.

Kesällä 1978 NTV2 oli kokonaan suljettuna 26.6.–30.7.1978 välisenä aikana. Sinä aikana NTV2 vastasi NTV1:n tiistai- ja torstai-illoista. NTV2 oli suljettu myös sitä ennen joka kesä vuosina 1965–1973, silloin NTV2 lähetti NTV1:ssä ohjelmaa kolmena iltana viikossa. Kesällä 1979 NTV2:ssa ei ollut lähetystä maanantaisin, mutta muiden päivien osalta se oli koko kesän auki.

Ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NTV2:n ohjelmisto sisältää enimmäkseen kanavan omatuotanteista kotimaisia draamasarjoja, musiikkiohjelmia ja komediaa. Näiden lisäksi kanava on esittänyt myös kotimaisia ja ulkomaisia elokuvia sekä ulkomaisia TV-sarjoja. NTV2 on tullut tunnetuksi erityisesti keski-ikäisten ja sitä vanhempien kanavana.

Perjantai-iltaisin NTV2:lla esitetään Aikamoinen televisio, joka alkoi 21. toukokuuta 2021.

NTV2:n ohjelmistossa oli aikaisemmin myös lastenohjelmia, urheilua ja ajankohtaisohjelmia. Elokuussa 2008 NTV:n suuren kanavauudistuksen myötä lastenohjelmat siirtyivät NTV Lapsille, urheiluohjelmat NTV Urheilulle sekä ajankohtaisohjelmat NTV1:lle.

Maaliskuussa 2012 NTV siirsi NTV2:n kaikki uutislähetykset NTV1 -kanavalle. Tätä ennen NTV2 oli esittänyt uutisia perinteisesti klo 19 ja 21.50.

Yöaikaan ja aamupäivisin, kun muuta ohjelmaa ei tule, NTV2 esittää TV-chatteja ja TV-pelejä. Kyseiset interaktiiviset ohjelmat aloittivat NTV2:lla kesäkuussa 2011, oltuaan aikaisemmin NTV Extra -kanavalla. Niitä nähdään myös joka neljäs maanantaipäivä kahden tunnin ajan, kun NTV suorittaa jakeluverkkonsa huolto- ja korjaustöitä.

NTV2 on ollut ympärivuorokautinen kanava syyskuusta 2007 lähtien, jota ennen kanavan lähettimet sammutettiin yöksi. NTV2 lähetti testikuvaa vuosina 1965–2011, jonka taustaäänenä kuului NR Radio 4 -radiokanava. Testikuva poistui NTV2:lta 9. kesäkuuta 2011, sillä se oli suunniteltu analogiseen verkkoon, joka puolestaan oli suljettu jo elokuussa 2008.

Logot ja tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1965[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun NR TV2 aloitti lähetyksensä maaliskuussa 1965, kanavan ensimmäinen tunnus oli väliaikaisessa käytössä ollut yhdenmukainen ruutu (samanlaista tunnusta käytettiin myös NR TV1-kanavalla), jossa näkyy tummalla taustalla vaaleita viivoja ja mustan ympyrän päällä näkyy teksti ”NR TV2”. Väliaikaisen tunnuksen taustalla soitettiin väliaikamerkkiä.

1965–1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samana vuonna jouluaatosta vuoden 1991 toukokuuhun asti NTV2:n lähetykset alkoivat ja päättyivät samanlaisella joutsentunnuksella kuin mitä NTV1:llä nähtiin. Toukokuusta 1991 alkaen lokakuuhun 2000 NTV2:n lähetykset aloitti ja päätti NTV:n tolppatunnus, josta kerrotaan tarkemmin NTV -artikkelissa kohdassa Yhtiötunnukset.

1965–1980[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun kanavan oli NR TV2, sillä oli käytössä logo, jossa oli vanhanaikaisella fontilla piirretty kakkosnumero, jonka alla luki ”nr”. Varsinaista tunnusfilmiä ei TV2:lla ollut, vaan ennen LBC:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen näytettiin luontokuvaa, johon oli liitetty TV2:n logo. Kuvan aikana soi ote Nostislandian maakuntalaulun sävelestä kellopelillä soitettuna.

1980–1987[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1980 kanavan nimen muututtua NTV2:ksi, otettiin käyttöön logo jossa luki ”ntv” vaaleansinisillä kirjaimilla ja sen perässä oranssilla värillä ja hieman isompana numero 2. Lisäksi N-sanan ympärillä oli neliö. Edelleen ennen LBC:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen näytettiin päivittäin vaihtuvaa luontokuvaa, johon oli liitetty logo ja jonka aikana kuului ote maakuntalaulun sävelestä kellopelillä soitettuna.

1987–1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NTV2 otti 31. elokuuta 1987 käyttöön logon, jossa on peräkkäin kiinni toisissaan kolme ohutta kakkosta. Jokainen kakkonen oli erivärinen, mutta logosta käytettiin myös valkoista variaatiota. NTV2:n ohjelmaosuuksien aluksi esitetyssä tunnuksessa on sinivihreä tausta, jolla näkyy ensiksi TV-maan kartta. Sitten kuvaan tulee NTV2:n logo ja kartta poistuu kuvasta. Lopuksi kuvassa on logo ja vihreä poikkiviiva. NTV2:n osuudet loppuivat samalla tunnuksella jonka etenemissuunta oli kuitenkin päinvastainen. Tunnuksen aikana kuuluu musiikkia. Tunnusfilmiä esitettiin ennen LBC:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. Tunnus oli käytössä vuoden 1991 alkuun asti.

1991–1993[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

21. tammikuuta 1991 alettiin käyttää tunnusta, joka oli periaatteessa sama kuin aiemminkin, mutta se oli leikattu lyhyemmäksi niin, että tunnuksessa näkyi enää NTV2:n logo ja vihreä poikkiviiva. Tunnusmusiikki oli myös sovitettu uudelleen. Tunnusta esitettiin tavallisesti jokaisen ohjelman jälkeen. Jos ohjelma oli omatuotantoinen, vihreän poikkiviivan sijaan logon alla luki yleensä ohjelman tuotantovuosi sekä ohjelman tuottaneen ohjelmayksikön nimi.

1993–2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NTV2:n logo aikaväliltä 1993–2000

Elokuussa 1993 NTV2 otti käyttöönsä logon, jossa oli neliö, jonka yläpuoli oli tummanvihreä ja alapuoli kirkkaan vihreä. Neliön reunat olivat pyöristetyt sekä sen sisällä oli valkoinen kakkonen. Ennen jokaista ohjelmaa esitettiin tunnuksia, jossa logo on erilaisissa paikoissa animoituna ja se saattoi liikkua tai tehdä erilaisia asioita. Tunnusten aikana kuului musiikkia ja tarvittaessa ääniefektejä. Jokaisen ohjelman jälkeen esitettiin tunnusta jossa logo vain ilmestyi mustan taustan päälle. Elokuusta 1998 alkaen kakkoslogo näkyi myös ruudun oikeassa yläkulmassa läpinäkyvänä ilman neliötä.

2000–2002[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NTV2:n logo aikaväliltä 2000–2004

NTV2:n logo muuttui 2. lokakuuta 2000, jolloin siitä logosta poistettiin neliö ja kakkosesta tehtiin oranssin värinen. Ennen päivän ensimmäistä ohjelmaa esitettiin tunnusta, jossa logo ilmestyi valkoiseen tilaan. Illan viimeisen ohjelman jälkeen esitetyssä tunnuksessa logo poistui samasta tilasta. Aloitus- ja lopetustunnuksia esitettiin myös muina vuorokaudenaikoina, jos NTV2 siirtyi lähetystauolle ja palasi siltä. Musiikkina tunnuksissa oli pianolla soitettu sävel, sama kuin NTV1:llä, mutta eri sovituksena. Ennen varsinaisia ohjelmia ja niiden jälkeen esitettiin paljon erilaisia ja kakkonen seikkaili valkoisessa tilassa tehden eri asioita. Tilan seinällä oli abstrakti maalaus, jonka värit olivat oranssi, sininen, keltainen ja vihreä.

Kanavailmeessä nähtiin samaa valkoista tilaa kuin tunnuksessa, ja kakkoslogo oli mukana.

2002–2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2002 NTV2:n kanavailme muuttui. Väri oli edelleen valkoinen, mutta taustalla näkyi tasaisin väliajoin kakkoslogo suurena ja varsin haaleana, joka leijaili nopeasti ruudun poikki. Kuulutuksissa ja ohjelmamainoksissa kakkoslogo ehti leijailla vain kerran, mutta ohjelmatiedoissa ja Hetkinen-ruudussa useamman kerran. Lähetykset alkoivat tunnuksella, jossa suuri kakkoslogo oli normaalin näköinen ja se leijaili ruudun keskelle jääden kuvaan. Illan viimeisen ohjelman jälkeen näytettiin tunnus, jossa lukee "Hyvää yötä", ja sen yllä NTV2:n logo. Tämän jälkeen NTV2:n logo katosi ruudusta takaperin normaaliin tunnukseen nähden. Ennen varsinaisia ohjelmia ja niiden jälkeen esitettiin tunnus, jossa kakkoslogo oli paikallaan ruudun keskellä ja taustalla ei leijaillut suurempia kakkosia.

2004–2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NTV2:n logo ja kanavailme muuttuivat 1. tammikuuta 2004. Logona oli ainoastaan sana ”ntv2” kirjoitettuna pienillä kirjaimilla. Päätunnuksessa oli lähikuva akvaariosta, jonka eteen NTV2:n logo saapui. Tunnus lähetettiin jokaisen ohjelman jälkeen sekä ennen päivän ensimmäistä ohjelmaa. Ennen ohjelmia tuli erilaisempi lyhyt tunnus, jossa oli ainoastaan kakkoslogo paikoillaan akvaarion edessä. Lähetyksen lopuksi tuli tunnus jossa logo katoaa kuvasta akvaarion edestä. Tunnusten taustalla kuuluu akvaarioon sopivia ääniefektejä. Aloitus- ja lopetustunnuksia esitettiin edelleen myös muina vuorokaudenaikoina, jos NTV2 siirtyi lähetystauolle ja palasi siltä.

Kanavailmeessä esiintyi sama akvaario kuin päätunnuksessa.

2008–2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NTV2:n logo vuodesta 2008 alkaen

NTV2:n logoa ja kanavailmettä päivitettiin 25. elokuuta 2008, samalla kun kanavan ohjelmisto hieman uudistui. Ainoa muutos logossa oli, että nykyiseen logoon on lisätty hammasratakuvio. Kanavailmeessä NTV2 käytti ensin tumman- ja kirkkaanvihreää kuvaa, jossa oli sinisiä ja mustia värejä. Kuvassa leijaili myös valonsäteitä ja verhomaisia kuvioita. Tunnuksia oli useita. Päivän lähetys alkoi tunnuksella, jossa näkyy ensin lähikuvaa NTV2:n logosta. Lopuksi ne vaihtuvat mustaksi taustaksi, jonka keskellä on logo. Ennen jokaista ohjelmaa tuli tunnus, jossa oli yleensä jokin kuva luonnosta. Ohjelmien jälkeen tuli lyhyempi tunnus, jossa oli myös luontokuva. NTV2:n logo ilmestyy niissä kuvan alalaitaan keskelle. Illan viimeisen ohjelman jälkeen tuli tunnus, jonka aluksi logo leijuu ympäriinsä mustalla taustalla. Lopulta kuvassa on kanavailmeestä tuttu musta tausta ja NTV2:n logo. Taustamusiikkina tunnuksissa on naisen laulua. Kanavailmeessä soitettiin elektronista tunnuskappaletta.

2010–2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7. kesäkuuta 2010 NTV2:n kanavailme muuttui. Tunnuksissa on sinertävä tila, jonka keskellä leijuu keltaisia kuplia. Tunnuksissa esiintyi usein ihmisiä ja esineitä. Lopuksi kuvaan ilmestyy NTV2:n logo. Tunnuksista esitettiin pitkiä versioita ennen päivän ensimmäistä ohjelmaa ja illan viimeisen ohjelmaa jälkeen. Ennen jokaista kanavan ohjelmaa esitettiin lyhyitä versioita tunnuksista. Ohjelmien jälkeen tuli lyhyempi tunnus, jossa oli myös luontokuva. NTV2:n logo ilmestyi niissä kanavan keskelle. Kanavailmeessä esiintyi sama ruskea tila kuin tunnuksissa. Tunnusmusiikki oli rauhallinen.

2012–2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NTV2:n kanavailme uudistui 16. tammikuuta 2012. Kanavailmeessä oli sininen kuva, jonka keskellä tai reunoilla näkyi vuodenaikaan sopivia asioita. Muun muassa joululle, pääsiäiselle, vapulle, juhannukselle sekä itsenäisyyspäivälle oli omat teemansa. Lisäksi talvi, kevät, kesä ja syksy huomioitiin aina kanavailmeessä. Tunnuksia oli useita erilaisia ja niissä NTV2:n logo ilmestyi aina kuvan keskelle yksinkertaisella efektillä. Ennen päivän ensimmäistä ohjelmaa sekä illan viimeisen ohjelman jälkeen esitettiin pitkää tunnusta. Jokaisen ohjelman jälkeen sekä ennen niitä nähtiin lyhyt tunnus.

2016–2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NTV2:n kanavailme uudistui jälleen 2. toukokuuta 2016. Kanavailmeessä ja tunnareissa käytetään vaaleankeltaista väriä, jossa on kaksi suurta palloa lähekkäin. Välillä taustalla liikkuu kirkas valkoinen ympyrä.

2017–2022[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NTV2:lla oli käytössä 5. kesäkuuta 2017 alkaen sinitaustainen kanavailme.

2022– (nykyinen)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6. toukokuuta 2022 kanavailme uudistui.