NTV1
NTV1 (puhekielessä Ykkönen) on NTV:n omistama televisiokanava, joka tarjoaa yleisölle uutisia, ajankohtaisohjelmia, dokumentteja sekä jonkin verran myös elokuvia ja sarjoja. Se aloitti lähetyksensä 24. toukokuuta 1955 ja on TV-maan katsotuin televisiokanava. Kanavan nimi oli aluksi NR-Televisio, mutta vuonna 1965 nimeksi vaihdettiin NR TV1. Nykyinen nimi NTV1 on ollut käytössä vuodesta 1980.
NTV1 näkyy koko TV-maassa. NTV1:tä voi katsella digitaalisen antenni- tai kaapeliverkon kautta. Kanava näkyy kanavapaikalla 1. Analogisessa verkossa NTV1 näkyi kanavalla 4 Nostislandiassa
NTV1 aloitti HD-lähetykset 28. tammikuuta 2014.
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kanavan nimiä ovat olleet NR-Televisio (1955–1965), NR TV1 (1965–1980) ja NTV1 (vuodesta 1980). Kanava sai nimen NR TV1, kun sen sisarkanava NTV2 (silloin NR TV2) aloitti lähetyksensä vuonna 1965.
NTV1 näkyi pitkään analogisessa verkossa. Digitaaliset lähetykset alkoivat 27. elokuuta 2001 ja kanavan analogiset lähettimet suljettiin lopulta 4. elokuuta 2008.
NTV1:n ohjelmisto sisälsi kanavan näkyessä vielä analogisesti myös viihdettä, elokuvia, sarjoja, urheilua, opetusohjelmia sekä lasten- ja nuortenohjelmia.
Elokuussa 2008, digisiirtymän tapahduttua, kanavan ohjelmistoa uudistettiin rajusti ja siitä tehtiin uutis- ja ajankohtaiskanava. Viihdeohjelmat, sarjat ja elokuvat siirtyivät NTV2:lle sekä NTV Extralle. Lastenohjelmat siirtyivät NTV Lapsille, nuortenohjelmat NTV Extralle sekä urheilulähetykset NTV Urheilulle. Viihdeohjelmien tarjonta NTV1:llä on nykyisin vähäistä.
Ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Päivittäin esitettävät ohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
- NTV Uutiset kello 11, 13, 15, 17, 18 ja 20.30. Illan viimeinen uutislähetys esitetään kello 23 tai hieman tämän jälkeen.
- Urheiluruutu arkisin kello 20.55, lauantaisin kello 20.50 sekä sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 20.45. Illan toinen urheiluruutu esitetään illan viimeisen uutislähetyksen jälkeen.
- Uutisikkuna öisin ja arkipäivisin, kun ei ole muuta ohjelmaa lähetettävänä
Arkiaamuisin kello 6.00–10.05 esitetään NTV:n aamu-tv ja iltapäivällä klo 15.05–16.00 koostelähetys Tänään otsikoissa. NTV:n aamu-tv esitetään myös lauantaisin klo 9.05-10.00 (ilman iltapäivän koostelähetystä tai uusintaa).
Säännöllinen arkipäivien ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Arkipäivien ohjelmisto alkaa 6 NTV:n aamu-tv:llä. Aamuohjelmaa seuraavat koululaisille suunnatut opetusohjelmat, joiden lomassa esitetään Uutisikkunaa. Klo 13 jälkeen NTV1 esittää uusintoja.
Viiden minuutin mittaisia uutissähkelähetyksiä esitetään kello 11, 13, 15, ja 17.00. NTV1:n joka ilta kello 20.30 esitettävä pääuutislähetys on TV-maan katsotuin uutislähetys ja kerää kanavalle päivittäin peräti 3 miljoona katsojaa. Uutisten myöhäislähetyksen alkamisaika riippuu muusta ohjelmistosta.
Päivän mittaan näytetään parina edellisenä päivänä esitettyjen ohjelmien uusintoja. Torstaisin esitetään Parlamentin kyselytunti klo 16-17.
Klo 17 uutisten jälkeen on vuorossa Päivän tapahtumat -lähetys, jossa summataan ja taustoitetaan päivän uutiset ja puheenaiheet. Maanantaista perjantaihin kello 18.30 esitetään viihteellinen keskusteluohjelma Puoli seitsemän. Nämä ohjelmat myös uusitaan myöhäisiltaisin ennen lähetyksen päättymistä.
Maanantai-illan ohjelmistoon kuuluvat historiadokumentti tai dokumentaarinen historiallinen draamasarja, MOT ja N-studio. Tiistai-illassa ohjelmistoon kuuluvat dokumenttisarja tv-maalaisista, N-studio ja Ajankohtainen NTV. Keskiviikko-iltaan kuuluvat tiededokumentti, terveysaiheinen makasiiniohjelma Akuutti, N-studio ja tietokilpailu Rahat vai kolmipyörä. Torstai-illan ohjelmistoon kuuluvat Dokumenttiprojekti, A-studio: Talk, Ulkolinja-dokumentti ja reportaasityyppinen ohjelma Aapelilla on asiaa. Perjantai-illan ohjelmistoon kuuluu ajankohtais- tai keskusteluohjelmia.
Iltaisin klo 19 jälkeen NTV1 alkaa esittää myös näyteltyjä sarjoja sekä elokuvia, mutta ne ovat aiheeltaan vakavampia tai draamallisia verrattuna NTV2:n viihteellisiin ja usein komediaa sisältäviin elokuviin tai sarjoihin. Viikonloppuisin niitä nähdään myös aikaisemmin päivällä, elleivät ne ole K-15- tai K-18-merkittyjä.
NTV1 soittaa illan viimeisten ohjelmien jälkeen jonkin rauhoittavan iskelmäkappaleen, jonka aikana näytetään öistä luonto- tai kaupunkikuvaa, johon on liitetty kappaleen nimi sekä Hyvää yötä -teksti.
Kesäisin ohjelmisto poikkeaa syys- ja kevätkauden ohjelmistosta. Kesäisin ohjelmistoa on myös vähemmän.
Viikonloppujen ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Viikonloppuisin esitetään NTV Uutisten viiden minuutin sähkelähetys tunnin välein kello 8.00 alkaen kello 11.00 saakka. Ykkösaamu on vuorossa kello 10.05. Sunnuntaisin normaalisti kello 10.00 esitettävän uutislähetyksen alkamisaika saattaa aikaistua viidellä minuutilla jumalanpalveluksen takia. Uutislähetysten välissä esitetään uusintoja.
Lauantaisin ja sunnuntaisin esitetään normaalia viihteellisempiä ajankohtaisohjelmia, luontodokumentteja, keskustelu- ja makasiiniohjelmia. Viikonloppuiltojen ohjelmistoon kuuluu myös ajoittain vaihtuvia rikossarjoja tai dekkareita.
Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
NTV1 on ollut ympärivuorokautinen kanava vuodesta 1995, jota ennen kanavan lähettimet sammutettiin yöksi. Jos ei ollut muuta ohjelmaa lähetettävänä, kanava lähetti vuoteen 1998 päivisin testikuvaa, jonka taustaäänenä oli radiokanava NR Radio 1.
Logot ja tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
1955–1965[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Toukokuussa 1955 käyttöön otetussa NR-Television tunnuksessa oli isokokoinen joutsen, jonka alla luki ”NR-Televisio”. Taustaväri oli harmaa, koska siihen aikaan ei ollut värilähetyksiä. Tunnusta esitettiin lähetyksen alkaessa ja loppuessa sekä oli käytössä 1. maaliskuuta 1965 asti.
1965[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Maaliskuusta joulukuuhun 1965 kanavalla oli väliaikainen tunnus. Kanavan saatua nimen NR TV1, lähetyksen loppupuolella nähtiin ruutu, jossa näkyi valkoisia viivoja ja tumman ympyrän sisällä näkyy teksti ”NR TV1”. Tunnuksessa soi lyhyt kellopelillä soitettu melodia.
1965–1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Jouluaatosta 1965 toukokuun 1991 alkuun NR TV1:n (vuodesta 1980 NTV1:n) lähetys alkoi ja päättyi tunnuksella, jossa oli sininen (ennen väriaikakautta harmaa) tausta ja jossa isokokoinen joutsen lensi ruutuun. Joutsenen alapuolelle ilmestyi alunperin sana ”NR TV1”. Vuonna 1980 kanavan nimen vaihduttua tunnus tehtiin uudestaan ja siitä lähtien joutsenen alapuolelle ilmestyi sana ”NTV1”. Tunnusmusiikki pysyi samana. NTV2:lla oli sama tunnus, erona vain kanavan numero. Toukokuusta 1991 uudenvuodenaattoon 2003 NTV1:n lähetykset aloitti ja päätti NTV:n oma tunnusvideo.
1965–1980[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kun kanavan nimi oli NR TV1, oli sillä käytössä logo, joka esitti leveähköä ykköstä, jonka sisällä oli kirjaimet ”nr”. Tuolloin TV1:llä ei ollut tunnusfilmiä, vaan ennen LBC:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen näytettiin päivittäin vaihtuvaa luontokuvaa, johon oli liitetty TV1:n logo ja jonka aikana kuului ote joutsentunnuksen sävelestä kellopelillä soitettuna. Joskus ennen LBC:n osuutta saatettiin esittää myös joutsentunnus, mikäli TV1:n osuus oli jo päättynyt siltä päivältä.
1980–1987[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vuonna 1980 kanavan nimen muututtua NTV1:ksi, otettiin käyttöön logo jossa luki ”ntv” vaaleansinisillä kirjaimilla ja sen perässä sinisellä värillä ja hieman isompana numero 1. Lisäksi N-sanan ympärillä oli neliö. Edelleen ennen LBC:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen näytettiin päivittäin vaihtuvaa luontokuvaa, johon oli liitetty logo ja jonka aikana kuului ote joutsentunnuksen sävelestä kellopelillä soitettuna.
1987–1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
31. elokuuta 1987 NTV1 otti käyttöönsä logon, joka esitti vaaleansinistä ykköstä. Tunnusfilmissä oli sininen tausta, jonka keskellä näkyi auringonnousu. Ykköslogo ilmestyi TV-maan tunnettujen rakennusten ympäröimänä, jotka kaikki pyörivät ympäri jonkin aikaa ennen tunnuksen loppumista. Tunnusfilmiä esitettiin ennen LBC:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. Tunnus oli käytössä vuoden 1991 alkuun asti.
1991–1996[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
21. tammikuuta 1991 alettiin käyttää tunnusta, jossa oli tuttu ykköslogo, joka enää vain pyörähti hitaasti kuvassa ja jäi sitten paikalleen. Tunnusta esitettiin tavallisesti jokaisen ohjelman jälkeen. Jos ohjelma oli omatuotantoinen, logon alla luki yleensä ohjelman tuotantovuosi sekä ohjelman tuottaneen ohjelmayksikön nimi.
1996–1998[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Seuraava NTV1:n logo otettiin käyttöön elokuussa 1996, ja sen aikana oli käytössä kaksi erilaista kanavailmettä. Logossa oli varsin tyylitellyn näköinen ykkönen, joka oli harmaan neliön sisällä. Ensimmäisenä kanavailmeenä toimi pilvistä taivasta esittävä kuva. Musiikki oli syntetisaattorimusiikkia.
1998–2000[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
24. elokuuta 1998 NTV1:n kanavailmeen pilvimaisema päivittyi hieman erilaiseksi ja musiikki vaihtui. Lisäksi NTV1 alkoi lähettää tiettyjen ohjelmien jälkeen ja ennen niitä niiden omia tunnuksia. Tunnuksessa näkyi ensin videokuvaa jostain asiasta tai tapahtumasta, lopuksi kuvan päälle ilmestyi kanavan logo. Logon alle ei ilmesty kanavan nimi, vaan ohjelman tyylilajin nimi. Tunnusten musiikki oli niiden teemaan sopiva. Tunnuksia oli useita erilaisia ja niistä oli pitkä ja lyhyt versio. Pitkä esitettiin ennen ohjelmaa ja lyhyt sen jälkeen. Kyseisten erikoistunnusten käyttö jatkui vuoteen 2002, vaikka muu kanavailme muuttui lokakuussa 2000.
2000–2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
NTV1:n logo muuttui 2. lokakuuta 2000, jolloin logon ympäriltä poistettiin neliö. Ennen aamun ensimmäistä ohjelmaa esitettiin tunnus, joka alkaa sinisellä tilalla, jossa NTV1:n logo leijaili. Tausta muuttuu sitten valkoiseksi ja kuvan keskelle tulee NTV1:n logo. Samalla logon taakse ilmestyy oransseja ja vihreitä värejä. Illan viimeisen ohjelman jälkeen tuli päinvastainen versio tunnuksesta, joka alkoi NTV1:n logo, joka leijailee pois kuvasta. Aloitus- ja lopetustunnuksia esitettiin myös muina vuorokaudenaikoina, jos NTV1 siirtyi lähetystauolle ja palasi siltä. Musiikkina tunnuksissa oli pianolla soitettu sävel.
Kanavailmeessä nähtiin samaa sinistä tilaa kuin tunnuksessa, ja kuvaan ilmestyi oransseja ja vihreitä värejä.
Ennen jokaista ohjelmaa ja niiden jälkeen esitettiin ilmeen alkuaikoina edellä mainittuja eriteemaisia tunnuksia, mutta nyt ainoastaan klo 19 jälkeen, eikä enää aamusta alkuiltaan. Muina aikoina lähetettiin tunnusta, jossa NTV1:n logo kasautuu sinisen taustan päälle. Eriteemaisten tunnusten käyttö päättyi 24. marraskuuta 2002.
Ohjelmien välissä ohjelmaesittelyjen ja kuulutusten välissä tuli lyhyitä tunnuksia, jossa NTV1:n logo ilmestyi joko punaiseen tai siniseen tilaan.
2004–2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
NTV1:n logo ja kanavailme muuttuivat 1. tammikuuta 2004. Logona oli ainoastaan sana ”ntv1” kirjoitettuna pienillä kirjaimilla. Päätunnuksessa on maisemakuva sinisestä taivaasta ja ruohokukkulasta, jonka päälle NTV1:n logo kasautuu. Tunnus lähetettiin jokaisen ohjelman jälkeen sekä ennen päivän ensimmäistä ohjelmaa. Ennen ohjelmia tuli erilaisempi lyhyt tunnus, jossa oli taustalla suurennos logosta ja oikealla puolella itse logo. Taustan väri oli joko vihreä tai sininen. Lähetyksen lopuksi tuli tunnus jossa logo katoaa kuvasta, tämän tunnuksen taustalla oli keskellä yötä otettu maisemakuva. Tunnusten taustalla kuuluu pianolla soitettu tunnussävel, paitsi lähetyksen aluksi tulleessa tunnuksessa alkoi soida NTV1:n tunnusmusiikki, joka jatkui ohjelmatietoihin siirtyessä. Aloitus- ja lopetustunnuksia esitettiin edelleen myös muina vuorokaudenaikoina, jos NTV1 siirtyi lähetystauolle ja palasi siltä.
Kanavailmeessä esiintyi sama maisemakuva kuin päätunnuksessa.
2008–2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
NTV1:n logoa ja kanavailmettä päivitettiin 25. elokuuta 2008, samalla kun kanavan profiili uudistui. Ainoa muutos logossa oli, että nykyiseen logoon on lisätty hammasratakuvio. Kanavailme säilyi rakenteeltaan samanlaisena, mutta siinä esiintyi nopeutettua kaupunkikuvaa suurkaupungista. Ilme oli myös muuttunut laajakuvasuhteeseen. Tunnukset olivat samanlaisia kuin edellisessä ilmeessä, paitsi kuvamaailma oli myös suurkaupungista. Tunnusmusiikit olivat samoja sävellyksiä kuin ennen, mutta ne oli sovitettu ja äänitetty uudestaan. Tunnusten käytännöt olivat yhä samat kuin edellisen kanavailmeen aikana.
2012–2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
NTV1:n kanavailme uudistui 16. tammikuuta 2012. Kanavailmeessä esiintyy punaisen värinen huone, jonka seinällä on suuri taulu, jossa NTV1:n logo on. Huoneessa on myös kuvaputkitelevisio, jonka ruudulla näkyy NTV1:n logo. Huoneen muut esineet vaihtelivat vuodenaikojen ja pyhäpäivien mukaan. Muun muassa joululle, pääsiäiselle, vapulle, juhannukselle sekä itsenäisyyspäivälle oli omat teemansa. Lisäksi talvi, kevät, kesä ja syksy huomioitiin aina kanavailmeessä.
2017–2022[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
NTV1:llä oli käytössä 5. kesäkuuta 2017 alkaen punataustainen kanavailme. Jouluna ilmeeseen lisättiin lumisadetta.
2022– (nykyinen)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
6. toukokuuta 2022 kanavailme uudistui.