Hugo Hendricks
Hugo Hendricks (8. elokuuta 1949 – 24. kesäkuuta 1996) oli TV-maalainen basisti, joka soitti Rymy-Eetun yhtyeessä. Hendricks oli keskeinen osa TV-maan rock-musiikkikenttää 1960-luvun lopulta aina kuolemaansa saakka. Hän oli mukana kaikilla Rymy-Eetun albumeilla vuodesta 1968 vuoteen 1996.
Hendricksin vaikutus TV-maalaisessa rock-musiikissa on kiistaton. Hän oli keskeinen hahmo Rymy-Eetun kultakaudella ja auttoi luomaan yhtyeen soundin, joka yhdisti voimakkaan rock-energian herkkiin, melankolisiin balladeihin. Hendricks muistetaan edelleen yhtenä TV-maan merkittävimmistä basisteista ja laulajista.
Hendricks kuoli liiallisen alkoholin käytön aiheuttamaan sydänkohtaukseen kesäkuussa 1996 46-vuotiaana.
Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Hugo Hendricks syntyi 8. elokuuta 1949 Porovanniemellä (nykyinen Nostislandia) TV-maassa keskiluokkaiseen perheeseen. Jo varhain musiikillinen ympäristö vaikutti syvästi Hendricksiin. Hendricksin isä oli paikallinen jazzmuusikko, joka soitti kitaraa, ja hänen äitinsä lauloi kuorossa. Tämä varhainen altistus monipuoliselle musiikille muokkasi Hugon suhtautumista soittamiseen ja lauluun. Aluksi Hendricks ei saanut koskea isänsä kitaraan, mutta hän halusi ja jäi kiinni katkaistuaan kitaran kielen. Tuolloin Hendricksille hankittiin oma kitara.
Lapsena Hendricks oli ujo ja vetäytyvä, mutta musiikki antoi hänelle keinon ilmaista itseään. Hän vietti tuntikausia soittaen kitarallaan, ja myöhemmin basson soitosta tuli hänen suurin intohimonsa. Teini-iässä hän liittyi paikallisiin yhtyeisiin, ja nopeasti kävi ilmi, että hänellä oli poikkeuksellista lahjakkuutta erityisesti basson soitossa. Hendricks alkoi myös laulaa. Hendricksin soitossa oli jo tuolloin jotain erottuvaa. Hänellä oli kyky yhdistää tekninen taito syvään tunneilmaisuun.
1960-luvun puolivälissä Hendricks alkoi soittaa TV-maan musiikkipiireissä. Hänen taitonsa tunnustettiin nopeasti, ja hänestä tuli haluttu basisti paikallisissa yhtyeissä. Tänä aikana hän tutustui tuleviin kollegoihinsa, kuten Edvard Yrölään (Rymy-Eetu), joka etsi juuri oikeaa kokoonpanoa omaan yhtyeeseensä.
Vuonna 1968, 19-vuotiaana, Hendricks liittyi Edvard Yrölän perustamaan Rymy-Eetu -yhtyeeseen, yhdessä kitaristi Pertti Linervon ja rumpali Henkka Rotisen kanssa. Yhtye otti nimensä Yrölän vakiintuneesta lempinimestä, mutta alkuvuosina Rymy-Eetu oli vielä enemmän kollektiivinen kokoonpano, jossa jokainen jäsen toi oman musiikillisen panoksensa yhtyeen soundiin. Hendricksin bassotyöskentely oli keskeisessä roolissa yhtyeen alkuaikojen musiikissa, joka yhdisti villin rock’n’rollin ja melodisemman, bluespohjaisen soundin.
Yhtye saavutti nopeasti suosiota TV-maan rock-skenessä, ja Hendricksin merkittävä lahjakkuus basistina ja laulajana nousi esille. Hän ei ollut pelkästään rytmiryhmän kulmakivi, vaan myös tärkeä ääni yhtyeen balladeissa, joissa hänen syvä, herkkä lauluäänensä tasapainotti Rymy-Eetun raivokasta energiaa. Tunnetuin Hendricksin laulamista kappaleista on Rakkauslaulu vuoden 1973 albumilta Hullut miehet. Kappale oli Hendricksin bravuuri ja on jäänyt fanien keskuudessa ikoniseen asemaan.
Hendricksin nuoruuden into ja taidot loivat pohjan hänen pitkälle uralleen, ja hänen basson soittonsa tunnistettiin jo varhain yhdeksi TV-maan parhaista.
Hendricks aloitti soolouransa vuonna 1974, julkaisten ensimmäisen albuminsa, joka sai myönteistä vastaanottoa sekä kriitikoilta että yleisöltä. Hänen musiikillinen tyylinsä soolotuotannossa erosi hieman Rymy-Eetun rock-energiasta, sillä se keskittyi enemmän henkilökohtaisiin tarinoihin ja melodisiin sävellyksiin. Hän julkaisi neljä muuta sooloalbumia vuosina 1978, 1983 ja 1992, jotka osoittivat hänen kyvykkyytensä laulunkirjoittajana ja tulkitsijana. Aluksi Hendricks ei keikkaillut sooloartistina, mutta aloitti ne vuonna 1984. Siitä alkaen hän keikkaili satunnaisesti sooloartistina joko yksin tai erilaisten bändien kanssa.
Menestyksen lisäksi Hendricks kohtasi vakavia haasteita sekä henkilökohtaisessa elämässään että musiikkiurallaan. Vuonna 1977 hän joutui auto-onnettomuuteen, joka pysäytti Rymy-Eetun kiertueen loppuvuodeksi. Vaikka hän selvisi onnettomuudesta fyysisesti, hän kärsi siitä henkisesti. Samanaikaisesti Hendricksin alkoholiongelma alkoi syventyä. Hän oli juonut jo ammattilaisuransa alusta alkaen, mutta 1970-luvun lopulla alkoholinkäytöstä tuli päivittäistä. Pertti Linervon vaikutus alkoholinkäytön lisääntymiseen oli merkittävä, ja Rymy-Eetun keikoista tuli ajoittain sekavia ja epätasaisia. Alkoholiongelmat alkoivat vaikuttaa myös yhtyeen luovuuteen ja toimintaan, ja 1980-luvun loppuun mennessä Hendricksin terveys ja elämänhallinta olivat vaarantuneet vakavasti.
Huolimatta ongelmistaan Hendricks jatkoi sinnikkäästi uraansa. Hänen rakkautensa musiikkiin ei koskaan sammunut, ja hänellä oli merkittävä rooli Rymy-Eetun paluussa perinteiseen, alkukantaiseen rock’n’roll-tyyliin 1980-luvun loppupuolella.
Vuonna 1993 Hendricks kuuroutui vasemmasta korvastaan ja pelkäsi joutuvansa lopettamaan uransa. Hendricks ja samalla Rymy-Eetu pitivät noin vuoden tauon, sillä Rymy-Eetu ei halunnut esiintyä ilman ystäväänsä. He jatkoivat vuonna 1994, jolloin Hendricks oli näkyvästi sairas ja väsynyt mies.
Hendricksin viimeinen levytys yhtyeen kanssa oli livealbumilla Maantiekiertäjien show (1995), joka äänitettiin vuoden 1994 kiertueella. Albumi on jäänyt hänen musiikillisen perintönsä viimeiseksi merkiksi, ja se kuvastaa hänen energiaansa ja rakkauttaan musiikkia kohtaan, vaikka hänen terveytensä oli jo heikko.
Talvella 1996 Hendricksin yleiskunto romahti, ja hän joutui sairaalahoitoon ja pitkälle sairauslomalle. Sen aikana hän lopetti alkoholinkäytön. Hän palasi keikoille toukokuussa 1996, jolloin päätti ryhmäpaineen takia jatkaa alkoholinkäyttöä. Hendricksin ja Rymy-Eetun viimeiseksi esiintymiseksi jäi juhannusaattona 21. kesäkuuta 1996 pidetty keikka.
Hugo Hendricks kuoli 24. kesäkuuta 1996, 46-vuotiaana, liiallisen alkoholin käytön aiheuttamaan sydänkohtaukseen. Hänen kuolemansa jätti valtavan aukon TV-maan rock-skenelle, ja erityisesti Rymy-Eetun yhtyeelle, jonka jäsenet olivat kaikki läheisiä ystäviä. Hendricks oli merkittävä hahmo yhtyeessä, ja hänen kuolemansa laittoi Rymy-Eetun yhtyeen muutaman vuoden tauolle. Sittemmin Rymy-Eetu on jatkanut uraansa.