Ari Rämpy

tv-maasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Ari Rämpy (14. helmikuuta 1955 – 5. tammikuuta 2003) oli tv-maalainen laulaja ja sanoittaja. Hän oli kuuluisan Kuusi pistoolia -punk-yhtyeen laulaja ja keulakuva. Hän vastasi pääosin myös yhtyeen kantaa ottavista sanoituksista.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ari Rämpy syntyi 14. helmikuuta 1955 pienessä TV-maan kylässä. Hänen perhetaustansa oli vaatimaton, ja Rämpy kasvoi keskellä työläisluokkaista yhteisöä, joka vaikutti vahvasti hänen maailmankatsomukseensa ja musiikkiinsa. Hän osoitti kiinnostusta musiikkiin jo nuorella iällä ja innostui erityisesti 1970-luvun alussa TV-maan nousevasta rock-kulttuurista ja myöhemmin punk-liikkeestä.

Rämpy oli Matti Häijyn, Juha Huurun ja Antti Nuolen ystävä. Aluksi hän seurasi sivusta heidän bändiharrastusta, hengaili heidän treenikämpällään ja toimi roudarina. Vuonna 1975 Rämpyä pyydettiin laulamaan. Rämpy suostui ja toimi Kuusi pistoolia -yhtyeen laulajana ja pääasiallisena sanoittajana. Hänen sanoituksensa käsittelivät yhteiskunnallisia ongelmia, kuten työttömyyttä, eriarvoisuutta ja ympäristötuhoa, ja niissä oli usein vahva anarkistinen sävy.

Kuusi pistoolia oli anarkian sekä nihilismin, vallitsevat arvot ja käsitykset kieltävän ajatussuunnan, kannattaja. Kappaleidensa sekä esiintymisensä kautta Kuusi pistoolia antoi äänen kokonaiselle sukupolvelle, joka tunsi itsensä syrjäytyneeksi ja vieraantuneeksi.

Ari Rämpy tunnettiin karismaattisena ja pelottomana esiintyjänä. Hänen lavapersoonansa oli aggressiivinen, mutta samalla hän onnistui välittämään yleisölleen syviä tunteita ja poliittista sanomaa. Rämpyn sanoitukset ja Kuusi pistoolia -yhtyeen kappaleet saivat kiitosta sekä niiden runollisuudesta että suorapuheisuudesta. Hän oli keskeinen vaikuttaja TV-maan punk-liikkeessä ja inspiroi lukuisia myöhempiä yhtyeitä.

Kuusi pistolia hajosi vuonna 1989, kun silloinen rumpali Pekka Ilves sekä kitaristi Matti Häijy jättivät yhtyeen. Hajoamisen jälkeen Rämpy jatkoi aktiivisesti musiikin parissa. Hän julkaisi vuonna 1994 yhden sooloalbumin Katumuksen katveessa, myöhemmin vielä lisää soolokappaleita ja osallistui eri artistien projekteihin. Vaikka punkin suosio hiipui, Rämpy pysyi uskollisena tyylilleen ja arvoilleen.

Aluksi Kuuden pistoolin jäsenet, varsinkaan Ari Rämpy, eivät olleet innostuneita yhtyeen paluusta. Vuonna 1996 Juha Huuru ja Reijo Ruoho alkoivat keikkailla yhdessä esittäen Kuusi pistoolia -lauluja, vain pitääkseen hauskaa. Seuraavana vuonna he saivat Rämpyn vierailevaksi laulajaksi keikalleen.

Lopulta vuonna 1998 fanien toiveisiin vastattiin, kun Kuusi pistoolia julkisti tiedon nostalgiakiertueesta klassisella kokoonpanollaan. Yhtye soitti yhtä raivokkaita keikkoja kuin aikoinaan ja Rämpyä arvostettiin yhtenä TV-maan punk-skenen tärkeimmistä hahmoista.

Rämpy kuoli 5. tammikuuta 2003, kun hänen autonsa suistui tieltä ja osui kallioleikkaukseen. Rämpy kuoli saamiinsa vammoihin tapahtumapaikalle. Hän oli 47-vuotias.

Kuusi pistoolia lopetti heti toimintansa, sillä bändiä ei voitu kuvitella ilman Rämpyä.

Ari Rämpystä on kirjoitettu useita artikkeleita ja muistelmia, joissa käsitellään hänen elämäänsä ja hänen vaikutustaan TV-maan kulttuuriin. Hänen muistonsa elää myös hänen musiikkinsa ja hänen fanikuntansa kautta. Hänen työtään ja musiikkiaan kunnioitetaan etenkin niiden keskuudessa, jotka arvostavat suorapuheista ja kantaa ottavaa taidetta. Kuusi pistoolia -yhtyeen vaikutus näkyy TV-maan musiikkikulttuurissa vielä tänäkin päivänä.