Kaapro Kuningas

tv-maasta
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Kaapro Simon Kuningas (28. helmikuuta 1948 Kaltamo – 25. toukokuuta 2021 Nostislandia) oli TV-maalainen entinen poliitikko, joka toimi TV-maan kahdeksantena presidenttinä vuodet 2005–2010. Kuninkaan poliittisen uran keskeytti maaliskuussa 2010 aivoverenvuoto, joka johti koomaan, josta Kuningas ei koskaan herännyt.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaapro Kuningas syntyi 28. helmikuuta 1948 Etelä-Vason Kaltamossa. Isä Simon oli puutarhuri ja äiti Kaarina ompelija. Kaapro oli perheen ainoa lapsi. Kuninkaat muuttivat vuonna 1952 Lehtoon, sillä perheen vanhemmat saivat töitä paikalliselta sahalta.

Kaapron lapsuus oli tavallinen ja onnellinen, kunnes vuonna 1955 hänen vanhempansa ottivat avioeron, mikä oli siihen aikaan iso tabu ja häpeä TV-maassa. Kaaproa ruvettiin kiusaamaan koulussa ja häntä haukuttiin äpäräksi, huoran penikaksi sekä hänen ja vanhempiensa uskottiin joutuvan helvettiin kuoleman jälkeen.

Eräänä päivänä vuonna 1958 Kaapro Kuningas sai kiusaamisesta sekä opettajien välinpitämättömyydestä tarpeekseen ja sytytti koulunsa päärakennuksen palamaan, joka tuhoutui tulipalossa kokonaan. Kaapro vietiin palon jälkeen koulukotiin maaseudulle lähellä Pustilaa, jossa vallitsi erittäin tiukka kuri. Hän ei saanut koulukodissa riittävästi ruokaa sekä häntä kuritettiin fyysisesti pienistäkin rikkeistä.

Koulukodissa Kaapro ystävystyi kahden lapsen kanssa, joiden kanssa hän yritti karata koulukodista. Karkuyritys epäonnistui siihen, kun koulukodin pihalla ollut valvoja näki Kaapron sekä hänen ystävänsä yrittämässä aidan ylitystä. Kaapron ystävät saivat siirron tuntemattomaan paikkaan, mutta Kaapro sai jäädä koulukotiin, sillä hän oli vähiten osallisena karkuyrityksessä. Pari kuukautta myöhemmin Kaapro yritti karata uudelleen, tällä kertaa onnistuen.

Koulukodista karkaamisen jälkeen Kuningas oli vailla majapaikkaa. Hän majoittui roskiksissa sekä sillan alla ja tienasi elantonsa varastellen, kunnes eräänä iltana iltakävelyllä ollut pustilalainen rouva huomasi kylmissään sekä nälissään olevan Kaapron. Hän sai majoittua rouvan perheen luona, kunhan hän hoiti kaikki kodin askareet. Samaan aikaan pustilalaisessa paikallislehdessä oli katoamisilmoitus Kuninkaasta, jonka rouva huomasi ja oli jo passittamassa Kaaproa takaisin koulukotiin, kunnes tämä kertoi koulukodin epäinhimillisistä olosuhteista. Kuningas jäi vielä majoittumaan rouvan luokse joksikin aikaa, kunnes salassa eläminen alkoi käydä molempien hermoille. Edes perheen lapset eivät tietäneet mitään Kaaprosta. Kuningas päätti mennä takaisin koulukotiin, mutta hänen ei yllätyksekseen tarvinnutkaan jäädä sinne, sillä koulukoti oli jo täynnä eikä henkilökunta jaksanut etsiä Kuninkaalle enää uutta koulukotipaikkaa.

Kaapro muutti äitinsä luokse, joka oli muuttanut Lutsilaan sillä välin kun Kaapro oli koulukodissa. Hän suoritti Lutsilassa koulun loppuun. Koulukoti oli kuitenkin jättänyt Kaaproon syvät haavat ja hän päätti, ettei kenenkään lapsen tarvitse enää sietää koulukodin epäinhimisilliä olosuhteita. Kaapro Kuningas liittyi mukaan politiikkaan, ja hän pääsi mukaan vuonna 1963 Lutsilan nuorisovaltuustoon.

Aivoverenvuoto, seuraukset ja kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

20. maaliskuuta 2010 Kaapro Kuningas sai vaikean aivoverenvuodon. Hänet vietiin sairaalaan leikattavaksi ja presidentin oikeudet siirrettiin valtiovarainministeri Pasi Oulunsuulle.

Parin päivän päästä, 22. maaliskuuta 2010 Kuninkaan aivoissa havaittiin uusi verenvuoto ja hänet leikattiin jälleen. Ehdittiin jo uutisoida Kuninkaan kuolemasta, mutta pian tämä kerrottiin väärinkäsitykseksi, ja sanottiin lääkärien edelleen yrittävän pelastaa Kuninkaan.

Maaliskuun lopulla, pian aivoverenvuodon jälkeen Kuninkaan kerrottiin todennäköisesti selviytyvän. Hän oli saanut kuitenkin erittäin vaikeita aivovaurioita, ja niiden vakavuus ei ollut selvillä ennen kuin häntä yritettiin herättää. TV-maan kansalaiset olivat erittäin huolissaan Kuninkaan tilanteesta ja Kuningasta pidettiin leikkauksen jälkeen koomassa, jotta hänen aivonsa saivat aikaa toipua. Hänet yritettiin herättää koomasta, mutta tämä ei onnistunut. Kuninkaalle tehtiin uusi leikkaus, tällä kertaa hänen kurkkuunsa tehtiin aukko hengittämisen helpottamiseksi.

Huhtikuussa 2010 tiedotettiin Kaapro Kuninkaan olevan vegetatiivisessa tilassa, josta toipumismahdollisuudet ovat äärimmäisen pienet. Hän oli pitkäaikaishoidossa tammikuusta 2011 alkaen. Maaliskuussa 2012 uutisoitiin, että Kuningas ei omaisten mukaan ollut enää syvässä koomassa, vaan reagoi lähiomaistensa ääniin.

Kaapro Kuningas oli muodollisena valtionpäämiehenä aina siihen asti kunnes hänen seuraajakseen valittu Pasi Oulunsuu vannoi virkavalan TV-maan presidenttinä 20. heinäkuuta 2010.

Vuonna 2019 Kaapro Kuningas siirrettiin sairaalasta kotihoitoon.

Kaapro Kuningas menehtyi tiistaiaamuna 25. toukokuuta 2021 kotonaan Nostislandiassa koronaviruksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Presidentti Nostis Juhniable julisti TV-maahan seitsemän päivän suruajan Kuninkaan kuoleman johdosta sekä suositteli seuraavalle päivälle yleistä suruliputusta. Kuninkaalle järjestettiin valtiolliset hautajaiset 13. kesäkuuta 2021.