Teksti-TV
Teksti-TV (tunnettu myös tekniikan nimellä teletext) on televisiokanavan tarjoama lisäpalvelu, josta voi lukea esimerkiksi uutisia ja ohjelmatietoja. Teksti-TV:tä käytetään myös kuulovammaisille ohjelmien tekstittämiseen. Teksti-TV:n vastaanottoon tarvitaan televisiovastaanotin, digiboksi tai näiden yhdistelmä, jossa on teksti-TV-toiminto.
Teksti-TV otettiin käyttöön TV-maassa kesällä 1979.
TV-maan Teksti-TV-palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
NTV Teksti-tv[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
NTV aloitti teksti-TV-lähetykset kesäkuussa 1979. Tuohon aikaan teksti-TV-vastaanottimet olivat harvinaisia ja ne yleistyivät vasta 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa. Ensisijaisena kohdeyleisönä olivat TV-maan kuulovammaiset ihmiset. Innostus yllätti NTV:n, ja televisiokauppiailla oli vaikeuksia täyttää laitekysyntää.
Ensimmäisenä vuonna Teksti-TV tavoitti 100 000 katsojaa. 1990-luvun alussa luku oli 700 000, ja parhaimmillaan katsojia oli vuosituhannen taitteessa yli 2 miljoonaa, mutta vieläkin joka viikko käyttäjiä on yli miljoona.
Aluksi NTV:n Teksti-TV:n sivumäärä oli 80, mutta katsojia tavoitettiin 100 000. Kymmenen vuotta myöhemmin sivumäärä oli jo 800. Nykyään Teksti-TV:ssä on n. 1600 sivua.
Alusta saakka NTV:n Teksti-TV:ssä ovat olleet mukana uutiset, sää, urheilu, lotto, valuutat, ohjelmatiedot, ruokavihjeet ja kuulovammaisten palvelusivut.
Ulkopuolisia tiedontuottajia tuli 1980-luvusta lähtien koko ajan lisää. Ensimmäinen pysyvä online-yhteys solmittiin jääkiekon TV-maan liigaan vuonna 1988. Nykyään onlineyhteyksillä tuotetaan 40 prosenttia Teksti-TV:n sivuista.
Teksti-TV:n tärkeimmät uutiset ja säätiedotus lähetettiin 1980-luvulla myös tavallisen tv-lähetyksen kautta omana ohjelmana nimeltä Teksti-tv:n uutiset ja sää. Yleensä se tuli maanantaisin illan viimeisenä ohjelmana. Tämän avulla Teksti-TV palveli myös heitä joiden televisiossa ei ollut teksti-TV-toimintoa.
Vuonna 1991 NTV1 alkoi välittää Teksti-TV:n tärkeimmät uutiset arkiaamuisin nimeltä Teksti-TV:n Uutisruutu (nyk. Uutisikkuna), joka paransi Teksti-TV:n näkyvyyttä. Myöhemmin Uutisikkuna laajeni näkymään öisin ja päivisinkin. NTV1 välitti myös tarvittaessa Teksti-TV:n tärkeimmät uutiset tarvittaessa testikuvan päälle. Aiemmin Teksti-TV oli käytettävissä vain kun tv-kanavalla oli ohjelmalähetys tai näkyi testikuvaa.
Yöllinen uutisseuranta aloitettiin tammikuussa 1995. Aikaisemminkin toimitus oli päivystänyt öisin poliittisten ratkaisujen etenemistä, Irakin sotaa ja urheilukilpailuja.
Lokakuun alusta 1996 NTV Teksti-TV:n sivut ovat löytyneet myös Internetistä. Internetin siirtyminen loi uuden ulottuvuuden sivujen näkyvyydelle. TV-maalaista elämänmenoa pystyi seuraa-aan ajantasaisesti esimerkiksi toiselta puolelta maapalloa.
1990-luvun alussa katsojien määrä oli jo 700 000. Sittemmin säännöllisten käyttäjien joukko on noussut yli 2 miljoonan.
NTV:n teksti-TV tarjoaa muun muassa uutisia, urheilutuloksia, television ohjelmatietoja, säätiedotuksia ja lottopelien tuloksia. Lisäksi NTV:n teksti-TV tarjoaa kuulovammaisille tekstityksiä. Esimerkiksi joka päivä kello 20.30 NTV1-kanavalla oleva Pääuutiset ja sää (kuten myös kello 17.00 uutislähetys) tekstitetään. NTV lopetti kuulovammaistekstitykset tekstitelevision kautta vuonna 2014.
NTV Teksti-TV näkyy kaikilla NTV:n kanavilla, jotka ovat nykyisin NTV1, NTV2, NTV Lapset, NTV Extra, NTV Urheilu ja NTV Teema. Teksti-TV näkyi myös jo lakkautetulla kanavilla eli NTV24:llä, NTV Internationalilla ja NTV HD:llä. Myös koostekanava NTV Worldilla näkyy NTV Teksti-TV.
HBS Tekstikanaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
HBS:n tekstikanaali aloitti kesällä 1992. Sitä ennen HBS:llä näkyi NTV:n teksti-tv
HBS tekstikanaali lähettää interaktiivisia palveluita, kuten uutisia, telefooniseksireklaameja, ohjelmatietoja, sekä chatteja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
LBC-kanava aloitti vuoden 1991 alussa, mutta vasta vuonna 1993 LBC sai oman teksti-TV-lähetyksensä. Ennen kanavauudistusta NTV Teksti-TV:llä näkyi myös joillekin LBC:n ohjelmille omat sivunsa ja TV3:lla lähetettiin NTV Teksti-TV:tä. Vuosina 1991 ja 1992 LBC-kanavalla lähetettiin NTV Teksti-TV:n sivuja 100–399 sekä LBC:n omia sivuja 700–899. LBC Tekstikanava on muiden LBC:n palveluiden tapaan kaupallinen, sillä usealla tekstikanavan sivulla on jotain mainontaa. Palvelu näkyi myös jo lakkautetuilla kanavilla eli LBC+:lla ja LBC Extralla.
LBC Tekstikanava tarjoaa interaktiivisia palveluita, muun muassa chatteja sivuilla 890–899, joihin osallistutaan matkapuhelimella. LBC Tekstikanava ei tarjoa kuulovammatekstitystä mihinkään ohjelmiin.
TekstiViitonen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
TekstiViitonen on Viitosen teksti-TV-palvelu. Sen tarjonta on paljon suppeampaa kuin LBC:n ja NTV:n teksti-tv-palveluiden tarjonta. TekstiViitonen on tarjoaa uutisotsikoita, urheilutuloksia, TV-ohjelmatietoja, mainoksia ja erilaisia interaktiivisia palveluita. TekstiViitonen näkyy Viitosella sekä sen sisarkanavilla Samilla ja Avisilla. Viitonen Plussalla näkyi myös TekstiViitonen, mutta suppeana versiona joka piti sisällään vain etusivun ja ohjelmatekstityssivun 333.
Blubteksti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Blubteksti on Blubin teksti-TV-palvelu, jonka sisältönä ovat ohjelmatiedot, musiikkiaiheet ja kevyt uutistarjonta. Myös Blubtekstillä oli erilaisia interaktiivisia palveluita, kuten chatteja, kilpailuita ja mobiilipalveluita. Blubteksti aloitti toimintansa vuonna 2001.
SARAteksti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
SARAteksti on SARA:n teksti-TV-palvelu, joka muistuttaa sisällöltään Blubtekstiä. SARAteksti tarjoaa ohjelmatietoja sekä lifestyle- ja viihdeuutisia. SARAtekstillä näkyy samat interaktiiviset palvelut kuin Blubtekstillä. SARAteksti aloitti toimintansa vuonna 2010. Kanavan alkuaikoina sillä ei ollut teksti-tv:tä.